Gefeliciteerd!

Gefeliciteerd!

header_90

Meteen sneller internet?
Om direct van uw nieuwe snelheid te kunnen genieten vragen wij u om uw modem even uit en weer aan te zetten. Dit doet u door de stekker 30 seconden uit het stopcontact te halen. Zodra uw modem weer is opgestart kunt u direct gebruikmaken van uw nieuwe snelheid.

Wat daar dus niet bij wordt vermeldt is dat daarna (in voorkomende gevallen?) de IP-range van je eigen lokale LAN netwerk door je Netgear router spontaan is gewijzigd in 10.0.0.x in plaats van je vertrouwde 192.168.1.x wat je merkt doordat allerlei apparaten niet meer beschikbaar zijn, ook nadat alles minstens een keer is gereset. Minstens. Ook was er de indruk dat alles niet bepaald sneller was geworden. Via Google krijg je de indruk dat het te maken heeft het netwerk in de modem (tussen modem en router?) dat dan 192.168.1.x gebruikt, en dat Netgear dan beslist dat het echte LAN de 10.0.0.x range moet.

Een aantal apparaten in mijn netwerk dat op een doordeweekse avond met gemak 15 devices telt heeft namelijk een fixed-IP adres. Dat is historisch gegroeid als gevolg van DMZ-instellingen enzo die ooit nodig waren, maar soms ook best handig of zelfs niet te vermijden. Bij toeval bemerkte ik het onverwachts aan me toegekende IP-adres 10.0.0.4 en vervolgens dat alle wel werkende apparaten ook een 10.0.0.x IP hadden. Wat moet je dan dus doen?

  1. je DHCP-server (meestal de eerste router achter je modem) aanpassen zodat die toch weer 192.168.1.1 wordt ipv 10.0.0.1 en adressen in de 192.168.1.x range uitgeeft, en herstarten.
  2. alle apparaten met een fixed-IP die dan wel weer bereikbaar zijn qua configuratie aanpassen zodat ze wèl DHCP gebruiken om een IP-adres toegekend te krijgen als dat kan, of anders een fixed 10.0.0.x toekennen (met x=2 of 3 of ..) in plaats van de 192.168.1.x en opnieuw starten. Ze worden dan onzichtbaar, maar dat komt straks weer goed.
  3. als je alle apparaten gehad hebt ga je weer naar je DHCP-server en verander je de IP/range weer terug naar 10.0.0.1/x. Nu weer opnieuw starten en dan is alles weer als vanouds. Mogelijk moet je secundaire routers ook nog een keertje resetten.

Nu doet alles het weer. Zou dit mijn moeder ook gaan lukken?

Nog wat trefwoorden voor de zoekers: Netgear WNDR4500, WNDR3800, Ziggo, IP-range, apparaat verdwenen, niet beschikbaar.

Overigens: voor de kabels was de gangbare topsnelheid lang 14k4: 14.400 bits per seconde. Nu is dat dus 94.371.840 bits per seconde geworden, wat 6500x sneller is. Een volle CD binnen een minuut, 10 DVD’s in een uur nu tegenover 1 per maand toen, om een idee te hebben. Gelukkig waren er destijds nog geen DVD’s.