Deadline

Posted on

201405_barcelona-234_1000
image-7908

De Sagrada Familia vind ik een mooi voorbeeld van vastlopen. Het verhaal is genoegzaam bekend: het gaat nog tientallen jaren duren voordat het gebouw klaar is, en iedereen kan zien dat er al eerder met de renovatie van wel klare gedeeltes gestart moet worden en wellicht gebeurt dat zelfs al. Op deze manier kom je er nooit. Het verhaal alleen al zorgt natuurlijk voor heel veel toeristen, maar dat kan ook anders. Dat geldt ook in de wereld van software, zoals de WordPress Philosophy het verwoordt:

Deadlines are not arbitrary, they’re a promise we make to ourselves and our users that helps us rein in the endless possibilities of things that could be a part of every release. We aspire to release three major versions a year because through trial and error we’ve found that to be a good balance between getting cool stuff in each release and not so much that we end up breaking more than we add.

Good deadlines almost always make you trim something from a release. This is not a bad thing, it’s what they’re supposed to do.

The route of delaying a release for that one-more-feature is, literally, a rabbit hole. We did that for over a year once, and it wasn’t pleasant for anybody.

The more frequent and regular releases are, the less important it is for any particular feature to be in this release. If it doesn’t make it for this one, it’ll just be a few months before the next one. When releases become unpredictable or few and far between, there’s more pressure to try and squeeze in that one more thing because it’s going to be so long before the next one. Delay begets delay.

Ik zeg: tijd om af te ronden, het wordt er allemaal niet mooier op.

201405_barcelona-209_1000
image-7909