Europees

Posted on

Greenwich Village
image-7351
Qua sfeer is The (Greenwich) Village en ook SoHo vergelijkbaar met het Europese, Parijs. Studenten, praktiserende homo’s, muzikanten, gezinnen, setjes en eenlingen (meerdere kwalificaties per persoon mogelijk) verpozen er op vredige wijze, een fontein gaat de resterende verveling tegen. Ook Europees is er de verhouding black/white. We voelen ons geenszins bedreigd in het voornamelijk zwarte deel van Brooklyn waar we zitten, maar er is ook nog geen avond geweest waarbij er geen politie in actie was, en pas toen het me na enige tijd opviel begon ik een idee te krijgen hoe het kan voelen om op huidskleur beoordeeld te worden, Obama sprak er vorige week nog uit eigen ervaring over.

Repertoirekeuze voor vanavond
image-7352
De subway (2,3,4,5) waarin we elke dag zitten of staan geeft een beeld van de verhoudingen in de stad en hoewel in de metro de mensen net als op een camping allemaal gelijk zijn, zie je grote verschillen bij de verschillende stops. Elke dag eindigen we samen met de bruine mensen terug richting het centrum van Brooklyn, waarbij de meeste blanken, Chinezen en stropdassen al zijn afgehaakt. Toch lopen er -wat minder opvallend rappend- ook blanke jongeren door de straten, inclusief meisjes die we in Hengelo niet alleen naar huis zouden laten fietsen.

Eettentjes en winkeltjes (nail shop, kapper, laundromat en a bunch of groceries) aan Franklin Avenue zijn beslist niet allemaal fris, proper en uitnodigend, maar wel passend. De church speelt een niet te missen rol in de leefbaarheid van de buurt, en de noodzakelijke inzet van de mensen in beslist bewonderenswaardig. Men spreekt al tijden van een “upcoming neighbourhood”. Voor the Village is dit allemaal al voorbij, het lijkt me een fijne buurt.