Brownstone

Brownstone

Park Place street viewIk stond er niet erg bij stil dat Amerika naast de indianenverhalen ook een historie had. We “kennen” de wolkenkrabbers die tijdloos schijnen maar juist een hele historie herbergen. Weliswaar niet het achttiende-eeuwse werk dat Parijs kenmerkt, maar met name in het begin van de 20e eeuw is er ontzettend veel gebeurd en gebouwd, en pas achter de laag van hoog en groot (en constructietechnisch) vind je de artistiek-culturele laag. Veel Jugendstil uit die tijd en je doet de skyline van NYC tekort als je het alleen als skyline, contour bekijkt.

Zo zijn er in New York, in Greenwich Village en Crown Heights maar ook op vele andere plaatsen in de VS veel brownstone huizen uit begin 1900, die in het begin van de jaren zeventig omarmd zijn als de oplossing voor de woningnood en de kans op toch betaalbaar wonen in de stad. De trend was slopen en  nieuw bouwen, maar met renovatie -met oog voor de oorspronkelijke stijl- was veel meer en voor minder geld te bereiken. En zo kochten mensen die zich dat konden permitteren van hun verdiende centen een brownstone huis en verhuren dat permanent of tijdelijk voor het deel waarin je niet zelf woont. En ook zo verzekeren de rijkere particulieren zich van een oudedagsvoorziening

De van origine Candese actrice Krista Kujat bezit er bijvoorbeeld zo een aan de Park Place in Brooklyn, tussen Franklin Avenue en Bedford Avenue, overigens slechts 4 straten verwijderd van de plaats waar Richard Bona blijkt te wonen. De foto’s op haar site zijn van direct na de renovatie en er is inmiddels een paar jaar in geleefd, en als ik er in zou wonen zou ik nog wel wat kleine opknap- en schoonmaakklusjes weten, maar het is een ongekende vrije en royale thuisbasis voor een vakantie in NYC, met een four blocks walk afstand naar het metrostation naar de rest van de wereldstad.130721_nyc2013-1316_600

Ten overvloede: alle ervaringen en meningen zijn als altijd strikt persoonlijk.