Relativiteit

Posted on

Pseudo nieuwsWe weten te veel. Of vooral: we vergelijken te veel en willen dan conclusies suggereren.

Het wellicht koudste paasweekend sinds 1964. Inkomens vorig jaar hardst gedaald in meer dan 30 jaar tijd. In de krant van vandaag maar je koopt er weinig voor.

Het wordt koud dit weekend, oké. Pasen valt vroeg dit jaar. Wat was er zo bijzonder aan 1964? In 1964 viel Pasen nog 2 dagen vroeger dan dit jaar, maar soms valt het nog wel vroeger. Vaker ook later. Hoe was het daarvoor eigenlijk, altijd veel kouder en was 1964 het keerpunt of was 1964 een atypisch jaar? Was de temperatuur in de tussenliggende jaren structureel een aantal graden hoger, of zaten we er vaak een tiende graad boven? Niks zo veranderlijk als het weer luidt de wijsheid, wat hebben dus aan deze informatie?

De de inkomens zijn vorig jaar hard gedaald. Gemiddeld dan, want het mijne niet bijvoorbeeld. Er waren in 2012 meer werklozen dan in 2011. Dat heeft vanzelfsprekend een negatief effect op het gemiddelde inkomen. Als het hier tenminste wel een beetje eerlijk verdeeld is, wat ik betwijfel.

Ook hier weer de vraag wat er in de tussenliggende 30 jaar gebeurd is: minder hard gedaald, gelijk gebleven, absurd snel gestegen? Soms het een en soms het ander, pieken en dalen? Geen enkele toegevoegde waarde te ontdekken aan dit tendentieuze berichtje, dat bij het merendeel van de lezers het gevoel zal opwekken dat we echt wel in een historisch verontrustende tijd zitten. Terwijl het CBS gewoon serieus zijn bevindingen registreert, en dit soort feitjes ook niet in zijn persberichten zou moeten stoppen. Ik snap wel dat ze het proberen trouwens.

Ik zeg: laat het interpreteren van historische en statistische data aan de wetenschap over, en laat de media zich met relevante feiten, het heden en eventueel met de analyse van die interpretaties bezig houden.