Lachwekkend

Posted on

De VVD is dan gisteren toch ook met de verkiezingscampagne begonnen, maar de hele week al vertonen billboards verschillende stellingen die de visie de partij goed onderstrepen onder het stoere arbeidersmotto Niet doorschuiven maar aanpakken“. “Blauw hoort op straat niet achter een bureau” , “De overheid moet minder doen en meer presteren” en “Handen uit de mouwen in plaats van hand ophouden” maken de unieke positie van de partij in het spectrum goed duidelijk tegenover de partijen die pleiten voor respectievelijk Lekker doorschuiven, Alle agenten op kantoor, Een groot ambtenarenapparaat dat veel nutteloos overlegt en Iedereen aan de uitkering wil brengen. Het is alsof Ivo -met een goed glas whiskey en een fijne sigaar- deze spitsvondigheden hoogstpersoonlijk in het campagneteam heeft ingebracht.

Wil het feit dat mij deze clichés op de lachspieren werken zeggen dat ik niet bij deze partij hoor? Zijn er überhaupt mensen die hierdoor overtuigd of zelfs geïnformeerd worden? Een bescheiden peiling van het AD meldt: “De VVD heeft de beste verkiezingsposters. De posters met VVD-logo en partijkleuren bevatten alleen leuzen en dat spreekt het publiek aan. Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos Synovate.De affiches bevestigen niet alleen wat mensen al weten van de VVD, maar ze vertellen ook iets nieuws.” Ook al om te lachen.

Van de andere partijen is mij nog slechts de SP-poster opgevallen, met een als ware het een Russisch staatshoofd geportretteerde Roemer voor de tekst NU, daarmee weer een zekere nu-of-nooit urgentie suggererend.

Er wordt in de verschillende speeches weer naar hartenlust geïnsinueerd, en omdat het -door eigen publiek- not done is om tijdens deze toespraken luidkeels “helemaal niet waar” te roepen lijkt het allemaal waarheid. Is het iets om formele fact checkers (onder leiding van een Maarten van Rossem) dergelijke toespraken van stoplichtcodes te voorzien voor statements die niet waar, half waar en waar zijn? Dan zijn we volgens mij het beste af met de leider die het minste liegt, of die nou liever aanpakt of doorschuift.

2 Replies to “Lachwekkend”

  1. We hoeven maar één komma te plaatsen en de leuze van de VVD keert zich tegen de VVD zelf: Blauw hoort op straat niet, achter een bureau. Met enige stemverheffing uit te spreken!

  2. Ik vind de leus paradoxaal die roept dat De Overheid minder moet doen en meer moet presteren. Dat lijkt mij dan toch met name een interne aangelegenheid, niemand die ze het zal beletten. Of vindt de VVD zich zelf geen onderdeel van de overheid?

Comments are closed.