Forensie

Forensie

image-6416
Een lichtpuntje in mijn computermisère van de afgelopen week. De laatste tijd crashte de zeker nog niet afgeschreven HP Pavilion 6655nl met gegarandeerde onvoorspelbaarheid, tot het moment dat er niet meer op te starten was. Van alles gegoogled met bij gebrek aan concrete aanwijzingen als meest waarschijnlijke oorzaak dat het moederbord kapot is. HP meldt fijntjes maar resoluut dat de garantie verstreken is (1 jaar, is dat eigenlijk niet weinig?). Dan kun je kiezen tussen opsturen en laten maken, waarbij je em weken kwijt bent en de kans dat hij net zo kapot terugkomt aanwezig schijnt, of zelf voor pakweg $100 een H-Alpinia-RS780L-uATX moederbord aan laten rukken en vervangen, met ook dan de kans dat dat niet de oorzaak was.

Toch nog wat doormodderen. Een clue zou gevonden kunnen worden in de Blue Screen Of Death (BSOD) informatie die net te kort in beeld verschijnt als het mis gaat en waarvoor de BSOD-viewer van nirsoft handig schijnt, maar daarvoor moet de computer wel opstarten en eventjes blijven werken…

Ondanks dat systeemtest etc die soms net uitgevoerd konden worden aangaven dat er qua hardware niets aan de hand is, wist ik beter, en bleef ik proberen: videokaartje erin, videokaartje eruit, harddisk erin, harddisk eruit, geheugen eruit, veilige modus, koeling, stekker eruit, stekker erin, herstelschijven, stofzuigen, slaan, allerlei combinaties.

Op dit moment heb ik er 1 geheugenbankje uit gehaald, en werkt het al een half uur. Direct de BSOD-viewer gestart, en hoewel het probleem in allerlei drivers optreedt is er wel een rode draad te vinden: ntoskrnl.exe+7f1c0 blijkt bijna altijd de plek waar het mis gaat. Daar moet op gegoogled worden, en de eerste hit heeft de hoopvolle toevoeging (SOLVED).

Om een eind aan het verhaal te maken: de oorzaak zou een defecte geheugenbank zijn, wat overigens de eerste suggestie van een collega was en de reden waarom ik dat er toch nog maar eens uit gehaald heb. Op zoek naar een nieuwe Hewlett-Packard 2 GB DIMM 240-pin – 1 x 2GB 497157-D88 dus!

image-6417
Update: het is nog gekker: het defect gewaande geheugenbankje in een ander slotje op het moederboard en het loopt weer als een zonnetje. Pfew!

One Reply to “Forensie”