Batavierenfeest der herkenning

De sensatie is al voelbaar en zeker zichtbaar op de Campus van de Universiteit Twente. Aan het einde van deze warme middag arriveren de laatste lopers van de 320 internationale teams in Enschede, en daarom vanochtend even een sentimental journey. De Batavierenrace is altijd al een speeltuin geweest van nieuwe technologie, en ook dat staat niet stil. De enorme organisatie omvat vele aspecten, maar kent naast uiteraard tijdwaarneming, fotoploeg, feesttent, ad hoc kampeerterrein en website ook een radiostation, streaming en via de ether (inclusief reporters en doorprikken van NOS-op-3 journaals), SMS-uitslagenservice en problemen met de publicatie van de laatste tijden op die website. Wat niet veranderd is: vanavond vloeit 15.000 liter Grolsch, na afloop, de supermarkt is extra geopend, ook morgenvroeg. Inmiddels vallen de eerste deelnemers onderweg flauw, want als je pas in de middag moet lopen kun je natuurlijk niet met je bier wachten tot ná de race.

De finishbaan wordt preventief gesproeid terwijl de lopers van vannacht al liggen te verbranden op hun luchtbedden, uit te rusten voor wat nog komen gaat. Het is dorstig weer.