Devaluatie

Posted on

Ik werk weliswaar dagelijks met computers, maar qua getallen ben ik het gevoel intussen kwijt geraakt. 500kBytes, was dat ook al weer veel? Een torrent downloaden van 12 Gb, kun je daar op wachten? 100Mbit/s is nog best snel, dat wel.

In het midden van de jaren 80 gebruikten we deze (DS/DD) diskettes, floppies. Daar past 360 kB op, en daar kon je een tijd mee uit de voeten voor je verslagen, opdrachten enzo: 368.640 tekens, minus wat ruimte voor de administratie (FAT), en een teken was gewoon nog 1 byte, 8 bits, ASCII. Daarvoor hadden we nog de enkelzijdige 180kB variant, die je na een knip met een speciaal tangetje gewoon kon omdraaien en toch aan beide kanten kon gebruiken.

Vandaag maak ik foto’s van bijvoorbeeld 19.370.460 bytes. Even rekenen: dat is (/1024)  18917 kB, dus (/360) 53 floppies. Eén foto. Met witmerkfloppies kon je het voor minder dan 1 gulden (zegge €0,45) per floppy net redden, dus zou het veel goedkoper zijn om foto’s af te laten drukken dan om ze op te slaan. Ook met de latere 1.44 MB HD diskettes: 13 stuks; was je toch een half uurtje aan het zippen. Die analoge fotografie met zijn negatieven was zo gek nog niet.