“En dat zien we niet zitten”

Het speelt al heel wat jaren. Het huidige winkelbestand in Klein Driene versobert, om niet te zeggen: verpaupert. Klein Driene/De Noork is bij uitstek een buurt voor buurtwinkels, maar van de tientallen winkels die ooit het straatbeeld bepaalden is niet erg veel meer over. Met de effectiefste marketingstruc -pak het probleem op en doe er vervolgens zo weinig mogelijk mee- wordt ook dit probleem door de gemeente Hengelo behandeld, al bijna 10 jaar. En in al die jaren is het voor alle anderen dus het argument om niets te kunnen doen. Investeren? Nee, eerst maar eens afwachten wat het wordt. Intussen zijn op een paar na alle winkeliers van 10 jaar geleden verdwenen. Juwelier Naatje, Groenteboer Weegink, de videotheek, de hobbyzaak, to name a few. En voor de rest staat het water wel zo ongeveer aan de lippen.

In 2009 liet B&W op verzoek van de gemeenteraad een onderzoek doen naar de haalbaarheid en locatie van een nieuw winkelcentrum, “Een nieuw winkelcentrum in Klein Driene”, wat in oktober 2009 behandeld is. De kaarten waren toen geschud: het winkelcentrum is kennelijk -impliciet- haalbaar, en twee locaties zijn in beeld. De PvdA wilde het Hazenveld opnemen in de studie maar moest helaas constateren dat dat geen reële optie was. Voor ProHengelo is het duidelijk en moet de spade zo snel mogelijk de grond in op de locatie Oldenzaalsestraat/Joseph Haydnlaan. Het CDA voelt de bui al direct weer hangen en maakt zich grote zorgen over de communicatie  (“Behoud van draagvlak, ook tijdens het proces!”). Anyway, de op het oog moeilijkste variant geniet alom de voorkeur, en “vervolgens is het aan de ontwikkelaar en de woningbouwcorporatie. Zij zijn gezamenlijk initiatiefnemer” sust de gemeente haastig de gemoederen in de gemeenteadvertentie van 24-98-2009. De Ontwikkelingsvisie Klein Driene & De Noork (vastgesteld raad 3-2-2009) is kennelijk niet een erg gemeentelijke visie, en verder dan een onderzoek kan de gemeente niet gaan.

Vanmorgen in de krant naar aanleiding van een informatiebijeenkomst: Locatie Oldenzaalsestraat valt af vanwege afslag en Gemeente wil alleen klein centrum voor dagelijkse boodschappen. De projectontwikkelaar mag nu best gaan bouwen op de locatie die eerder als minst geschikt werd bestempeld.
Het kan de projectontwikkelaar geen reet schelen: een winkelcentrum met parkeerplaatsen kan veel goedkoper en simpeler op een groot speelveld/grasveld worden gebouwd dan waar dan ook, en als het maar groot genoeg is, komen de klanten toch wel. Dat daarmee de laatste open ruimte in de wijk wordt volgebouwd en de oude Sanders-locatie doelloos achterblijft maakt hun niets uit.

Locatie Oldenzaalsestraat valt af vanwege afslag. Wat een slechte smoes. Het is toch wel te toevallig dat de huidige wethouder Mariska ten Heuw (SP) recht tegenover deze kandidaat-locatie woont, en de afwijzing motiveert met “En dat zien we niet zitten”. Een beetje verkeerskundige tekent je zo een ideale afslagsituatie, no problem.

En de winkeliers? Die knappen af en stoppen er binnenkort allemaal mee, is mijn voorspelling. De echte verliezers in dit verhaal. Over politiek en geloofwaardigheid. Had het ze 10 jaar geleden gewoon recht in het gezicht gezegd, dan hadden ze zelf een oplossing gevonden.

1 gedachte over ““En dat zien we niet zitten”

Reacties zijn gesloten.