Schaduwmedia

Schaduwmedia

De discussie Meedoen of hopeloos achterblijven? die ik vannacht bij het onder de wol gaan bij toeval trof kreeg aan de zondagochtend-ontbijttafel zijn vervolg. Apert #fout of #gevaarlijk is het natuurlijk niet, maar we voelen allemaal wel dat er ergens een schoen wringt, blijft de voorlopige slotsom.

Iemand die 500 tweets per dag doet, is bezig met het leven van andermans leven. Het voorbeeld dat  (lees: de aandacht die) je je opgroeiende kinderen geeft terwijl je elk moment dat je niks in je handen hebt je twitter checkt of zelf tweet is niet goed. Moeders die bij school afscheid nemen met “Zie je zo op hyves” begrijpen iets niet helemaal goed.
Sociaal eenzame mensen blijken het makkelijkste slachtoffer van deze media: huisvrouwen, alleenstaande moeders en vaders en vluchtende jeugd, bijvoorbeeld. Grote vraag vind ik of deze digitale mogelijkheden hun sociale armoede verkleinen of vergroten. Van andere orde vind ik bijvoorbeeld reizenden die hun belevingen en observaties delen, daar vult het wat op, en vervangt het niets. Of belanghebbenden die het gebruiken als extra advertentiekanaal begrijp ik ook.

Is het niet hetzelfde als de opkomst van de televisie en de sociale aardverschuiving die dat uiteindelijk heeft gebracht? En was dat nou zo erg en verderfelijk? Of zijn ook daar voor- en nadelen?

Ik concludeer voorlopig ook hier maar weer: niks mis mee mits voorzien van de juiste prioriteit in de leven, en dat ligt lager dan menigeen nu vindt.

6 Replies to “Schaduwmedia”

  1. soms is het erg makkelijk over anderen te oordelen en daarmee indirect jezelf op de borst te slaan…

  2. Peter, iets minder oordelen iets meer zelf het goede voorbeeld geven?

  3. Ook daar ben ik het in zijn algemeenheid weer helemaal mee eens, maar wederom lijk ik een open zenuw te raken? Het is de toon die de muziek maakt, blijkt ook hier maar weer eens. Uitzendinggemist?

  4. Ben het helemaal met je eens!! (en zelfs die reisverhalen hoeven niet van mij. Gewoonweg omdat je op het moment van wederzien op Schiphol al feitelijk volledig bijgepraat bent).

  5. Ja, dàt is het! Zie je elkaar sinds tijden, heb je niks te vertellen omdat je alles al tegen iedereen hebt verteld. Surrealistisch vind ik dat.