Deipet

Deipet

Echt zeker weet je het pas als je het zelf hebt ervaren. De IPad is naar verluid een zaligmakend apparaat waar niets op aan te merken is. Maar waarin verschilt het nou van andere varianten van draagbare computers, en is het wellicht vooral wel en vooral niet voor bepaalde situaties geschikt? Inderdaad, en laat ik mijn indrukken delen.

Vooraf: het is inderdaad een prachtig apparaat, snel, licht, prima mobiel binnenshuis  en -als je eenmaal in de Applewijze thuis bent geraakt- eenvoudig in het gebruik. Die Applewijze wijkt op een aantal punten conceptueel af van de Windowswijze en bv de Symbianwijze. Opvallend:

  • er is (volgens mij) maar 1 programma tegelijk actief. Als je met De Knop terugkeert naar de beginsituatie, dan wordt je programma afgesloten. Als je dat eenmaal weet, of als de programma’s daar rekening mee houden door bij opnieuw opstarten weer te beginnen waar je was, kun je daar aan wennen. Maar stel je eens voor dat je in Windows als je naar een ander programmawindow wilt je het huidige window moet afsluiten. Ik sluit niet uit dat ik iets mis, of dat ik net de verkeerde programma’s als voorbeeld neem.
  • overbekend: de IPad-wereld is zeer gesloten. Geen flashplayer (dus geen YouTube filmpjes op websites), geen Internet Explorer, etc. Dat is zowel stoer als stomvervelend.
  • het beeldscherm is fantastisch

Na enige tijd besluipt je het gevoel dat de IPad toch vooral als output-apparaat zinvol is, een digitaal, interactief tijdschift, boek, theater, televisie, album etc, en zelfs muziekinstrument, en daarin ongeëvenaard, maar geen input-apparaat, waarmee je dingen kunt maken zoals documenten, foto’s, films, etc. Er zit ook geen camera in, geen microfoon, geen toetsenbord (allemaal vast wel aan te koppelen, maar niet standaard, en bij aankoppelen afbreuk doend aan de uitgangspunten). Een netbook (laptop) heeft dat veel meer: ingebouwde webcam, microfoon, etc. Dat is daarmee een geschikter tweerichtingsapparaat.

Dit fenomeen maakt het zeer fijn voor thuisgebruik, maar beperkt geschikt voor zakelijk gebruik -waar het mij om begonnen was. Als naslag (denk aan plattegronden of schema’s met informatie) prima, maar voor inventarisaties of inspecties (foto’s) zijn een laptop of smartphone beter geschikt.

Anyway: een lange weg te gaan voor de zakelijke markt, waarbij de wezenlijke keuze m.i. is die van het wel/niet ondersteunen van het multitouch gebeuren en het oneindig grote scherm, waarbij je niet meer zoveel mogelijk stopt in een 1024×768 kader, maar gewoon laat schuiven over een veel groter gebied.