Aanspraak

Aanspraak

Om onduidelijke reden roepen relatieve winnaars van verkiezingen vaak om het hardst om aanspraak op deelname en onpasseerbaarheid. Voor deze verkiezingen hebben we het dan over deze partijen:Hoewel dit zeker een indruk geeft van beloning en straf, zegt het niet veel over deze aanspraak. Die moet echt gebaseerd zijn op de absolute uitslag, en heeft niks maar dan ook niks te maken met het verschil ten opzichte van een voorgaande uitslag. Het gaat om de stand van zaken op deze peildatum, en dan kom je dus op: Bij de huidige grondwet -en dat zal nog wel even zo blijven- gaat het om de-helft-plus-één, en dan geeft deze figuur de inzichtelijkste weergave.Als je streeft naar een zo gedragen mogelijke coalitie -en die plicht heeft men- moet je nu van de eerste vier partijen die 70% van de bevolking vertegenwoordigen met open vizier een plan maken.

Informateur, doet uw best!