Actiebereidheid

Actiebereidheid

Je hebt maar een paar minuten televisie nodig om te beseffen dat het in Haïti goed mis is, om terecht moedeloos van te worden.

Desondanks sta ik niet vooraan met mijn -toch bescheiden- bankrekening om aan de samenwervende hulporganisaties te geven. Ik ben er -enigszins gefundeerd- van overtuigd dat er al (te) veel geld in het bezit is van deze organisaties, geld dat ook niet altijd in voldoende mate bij de beoogde goede doelen terecht komt. Achter iedere grote organisatie met liefdadig imago zit vaak ergens achter de top nog iemand met een zeer stevig economisch motief nog heftiger te profiteren van al deze liefdadigheid. Dit willen we natuurlijk niet geloven, maar een beetje naief is dat wel. Ik denk met alle respect voor de Haitianen dat we eerst maar eens moesten beginnen met deze wereldwijde tegoeden op te maken, en als alles op is en er weer een dergelijke ramp gebeurt, klop dan gerust aan.

Gezocht: integere kleine concrete hulporganisaties zonder maffiabazen en strijkstokken.