Oercredo

Oercredo

Het aquarium van Walter HuijsmansIk vind Bas leuk. De media vinden Bas ook leuk, want Bas is een beetje anders, een beetje fris. En zoals iedere echte academicus stelt Bas zich -filisofisch- bij elk statement en schijnbare waarheid de vraag daarachter. O ja? Waarom? Niks aannemen maar zoeken naar steekhoudende bewijzen of argumenten.

In dit boekje nam Bas me mee naar het antwoord op de vraag die ik me zelf ook al vele malen stelde: “Waarom zouden we ons zorgen maken over de toekomst van de aarde?”. Vele mensen, organisaties en instanties vechten voor het behoud van de aarde, op het eerste gezicht zonder dat daar een ratio bij zit. Wat is het dat de mensheid zich druk laat maken over de toekomst, en waarom vinden we bijvoorbeeld het uitsterven van diersoorten erg?

Ik neeg zelf al enige tijd -niet belijdend- naar dat bepaalde zaken niet zo erg zijn als dat ze worden voorgesteld. Jammer wellicht, maar echt erg? De afgelopen miljoenen jaren hebben zich allerlei gebeurtenissen voltrokken zonder dat we daar invloed op hadden en zonder dat we daar niet “overheen” zijn gekomen. Het lijkt een soort controle-drang van mensen, en weerstand tegen veranderingen met mogelijk ongewisse gevolgen. En vaak een overschatting van de (Westerse) mens ten opzichte van de onstuitbare natuurkrachten.

Zonder de hele bewijsvoering te verklappen komt de lezer bij een universeel antwoord dat ik wel degelijk herken: “Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook een ander niet“.  Helaas betekent universeel hierbij niet dat elk mens volgens deze natuurwet acteert, en kennelijk door omgevingsfactoren overschaduwd vaak een heel ander gedrag vertoont. Erg jammer, want de wereld zou er anders uitzien en tijd over hebben voor mooie dingen om van te genieten.

Van mijn vrouw leerde ik de overtreffende, actieve variant hiervan: “Wat gij wilt dat u geschiedt, doet dat een ander“. Die is voor nog minder mensen weggelegd, en voorkomt niet alleen dat er van alles mis gaat, maar geeft ook richting. Voor de echte knapperds onder ons.

2 Replies to “Oercredo”