Eindstation

Posted on

technics sb-r2Dat doet tegenwoordig geen kind meer: folders van audioapparatuur van voor naar achter lezen, en daarna weer terug. Frequentiebereiken van 20Hz-20.000Hz (bij -3dB, dat wel), signaal/ruisverhoudingen van 92 dB met Dolby C, dbx, overspraak, flutter <0,05%, VU-meters of LCD, of zelfs LED? Honingraatmembraanspeakers! Class A versterkers.
Niet dat er daarvan ooit iets gekocht werd trouwens, daarvoor ontbrak me het geld. Maar ik kon vrienden mèt geld wel adviseren, zonder ooit een toon uit deze folders gehoord te hebben.

De drieweg Technics SB-R2 boxen van m’n broer maakten indruk. De woofer dreunde precies gelijk met de rode overload indicator op de muziek van Jackson Browne en James Taylor, het was alsof je live naar de klopper van Russ Kunkel zat te kijken, zoals een kind nog wel naar een draaiende wasmachine kijkt. Als het echt te bont werd, ging het lampje amper meer uit, en stopten ze er mee. Geen nood: een druk op de protector reset button, en alles was weer in orde.
De SB-R2 heeft een fraaie tweeter voor hele lekkere hoge tonen (maakt ts-ts-geluid tussen de tanden), die met de draaiknop nog zo fel kan worden gezet dat -door ons verguiste- Jamo’s nog doet verbleken.
Sinds kort -dus 29 jaar later- vullen ze met enige regelmaat het gaatje op dat de KEF’s een beetje laten liggen bij de hi-hats en bekkens. Fiscaal mogen ze dan afgeschreven worden verondersteld, ik ben er blij mee. (Update: ze zijn evt. te koop voor de liefhebber)