Dáárom

Posted on

cnn090115Als je dom bent, probeer je je fouten te ontkennen, te maskeren of te vergoeilijken. Veel beroepsgroepen hebben die neiging, heel veel mensen hebben die reflex, waaronder veel politici.

Piloten doorgaans niet. Als in de luchtvaart een incident of een bijna-incident plaats vindt, wordt het voorafgaande altijd gereconstrueerd. Leren van fouten om ze in de toekomst te voorkomen is het belangrijkste onderdeel van de veiligheidscultuur. De schuldvraag komt op het tweede plan. Dat levert continu verbeteringen aan techniek, procedures, trainingen, draaiboeken, inspecties en simulatiescenario’s. Dáárom is het mogelijk dat een piloot een toestel zonder motoren ogenschijnlijk en onwaarschijnlijk trefzeker in een Hudson River kan parkeren. En daarmee 150 levens spaart.

Piloten zijn een voorbeeld voor mensen die echte verantwoordelijkheid dragen.