Onderspit

Posted on

Ik heb maar betaald. Waardeloze internet service provider Active24 (voorheen ActiveISP voorheen Ladot voorheen Freehosting) maakte al lang niet meer waar waarvoor ik me eerst aanmeldde: free hosting. Bovendien is het de enige provider waarbij WordPress -de motor achter Perspectie- niet draait, en men nergens op reageert, dus overstappen moest. Da’s geen probleem, maar de discussie eindigde met -in de kern:

  • Er is een opzegtermijn van 3 maanden (voor particulieren wettelijk-dus-aanvechtbaar te lang maar voor bedrijven wel toegestaan), en als je te laat bent zit je er weer een jaar aan vast.
  • Vrijwel direct nadat je opzegt&overstapt stoppen de diensten.

Ik vind dus: of je bedient stilzwijgend verlengd nog een jaar door, of je laat niet meer betalen voor de diensten die je niet levert. Ik vond het nog enigzins billijk -ik ben de rottigste niet- om de 3 maanden opzegtermijn te betalen, maar de rest beslist niet. En wilde het op een rechtzaak doen aankomen.
Als particulier had ik die gewonnen, als rechtspersoon (vroeger vereist voor de verwerving van een domeinnaam) waarschijnlijk niet, meldde een jurist me desgevraagd, “omdat hun gebrek niet helemaal verwijtbaar is; als je een domein verhuist, kunnen zij die diensten niet meer leveren”. Ik weet dat dat maar ten dele waar is (de webspace kan bv op een andere manier beschikbaar worden gesteld, en op IP-adres moet het ook kunnen, maar niet als je Linuxservertjes met heel veel domeinen host), maar reken er niet op dat de rechter dat snapt. De prognose is dat Intrum justitia niet zal gaan procederen onder de 250,- en elke 5 jaar tegen verjaring een herinnering zal sturen. Slechts de rente loopt door, maar da’s logisch.

Vandaag toch maar gezwicht voor de dreiging en braaf betaald, inclusief administratiekosten, administratiekosten, incassokosten en rente. Het is onrechtvaardig en in elk geval ook extreem klantonvriendelijk; wij doen dat zelf gelukkig anders.

Ik kan nu alleen nog maar iedereen adviseren: kijk op je laatste Active24 factuur wat je einddatum is en zeg 3 maanden daarvoor op. Wegwezen daar! En als er nog iemand is met hetzelfde onrecht die toch wil procederen: ik doe mee!