Johanna (Janna) Achterweust

Mag ik u voorstellen aan Janna Achterweust, geboren in 1835. Janna was een dochter van Albert Achterweust en Janna Oude Belds, die destijds in Weerselo woonden. Hoewel haar man Jannes Jonkman elf jaar jonger was (geb. 15 mei 1846), overleed die na meermalen de troostmiddelen van onze Moeder de H. Kerk te hebben ontvangen (dan vraag je er ook om!?) op 2 april 1914. Janna was toen 79, maar Jannes vond het ook voor haar ondertussen wel welletjes: Dierbare echtgenoote, ik beveel u aan God en Zijn heilige genade: nog een weinig tijds en gij zult mij wederzien. Dat niemand onmisbaar is, wist hij ook al: ach laat in alles uwe wenschen aan God bekend worden door het gebed en Hij zal u verhooren. Alsof dat “part of the deal” was bij zijn vertrek. 

Ben eigenlijk best benieuwd of Jannes nog steeds, 94 jaar later, in de eeuwige vreugde op het R.K. Kerkhof te Rossum op de 2e klasse rei 7 no. 39 ligt.

Wat ik met Jannes en Janna te maken heb? Zij waren de ouders van de Maria Jonkman (1881-1961), de moeder rechts op deze foto, en daarmee voorouders van mijn kinderen. Zo streng als Janna kijken zij inmiddels niet vaak meer.