Geschiedenis

Geschiedenis

image-1170

Geschiedenis is een ontmoeting met DE MENS in het verleden. Precies 30 jaar geleden heeft Moniek (eh, Mevrouw) Maes me dit erg duidelijk gemaakt. Een lerares uit België die begreep dat je als je ergens aan begint je eerst een solide basis moet hebben. Als je de kern niet begrijpt zul je de rest ook nooit begrijpen. Vandaar de strakke instructies: hoofdletters, onderstrepen en de eerstvolgende les overhoring: Wat Is Geschiedenis? Ik weet nog 476 n.C. Val van het Oost Romeinse Rijk, 1453 n.C. Val van het West Romeinse Rijk. Of nee, precies andersom? Nou ja, de details zakken wat weg, maar de basis ligt nog, en daarbij het respect voor sommige Belgen.

Morgen gaat Tom naar de brugklas. Ik wou dat ik mee mocht, nog een keer die onbezorgde middelbareschooltijd. Ik kan nu beamen: de basis voor onze maatschappij ligt echt in het onderwijs.