Schijn heilig

Schijn heilig

Waarvan mij de broek telkenmale weer even afzakt zijn gebeurtenissen waarbij de werkelijkheid tegen elke prijs geweld wordt aangedaan om een Erg Belangrijk Persoon te laten denken dat de wereld mooier is dan die is. Het toont aan hoe verrot de maatschappij op dat punt in elkaar steekt: zo leren ze het natuurlijk nooit!

We weten allemaal dat delen van routes opnieuw bestraat worden wanneer iemand van het koninklijk huis begraven wordt, maar ik kan zelf ook nog diverse voorbeelden noemen, zonder daarbij geheimhouding te schenden. Volgende week bijvoorbeeld komt Minister Eurlings het vernieuwde hoofdkantoor van Rijkswaterstaat in Utrecht openen. Voor dit belachelijk uitstralend pand dat duidelijk in de afwerking wat mocht kosten is een enorme waterpartij gemaakt (ok: rijksWATERstaat), die men nadat die die enige weken gevuld is geweest de afgelopen dagen weer helemaal leeg heeft laten lopen en die men tot op de laatste strook weer aan het reinigen is, om te zorgen dat-ie volgende week niet weer helemaal groen ziet van de algen. Het mag wat kosten, en het levert in mijn ogen in het geheel Niets op. Het stoorde mij niet, en ik kan me niet indenken dat de minister hierover gevallen zou zijn. Het kost wel weer duizenden onnodige euro’s.

Ik weet bijvoorbeeld ook dat het allereerste energielabel -toegekend aan de VROM hoofdzetel te Den Haag- strikt genomen helemaal geen C was. Zou de minister Cramer bij ontvangst juist aan hebben kunnen grijpen om het belang ervan aan te geven, en aannemelijk te maken dat ook de overheid zelf in eigen boezem nog wel het een en ander te doen heeft.

Ik vind het domme verhullingen, kontkruiperij waarschijnlijk, ingegeven door angst of hachje.