Klimwand

Klimwand

De hoogbouw op locatie Campagneplein
image-692

De campus van de Universiteit Twente is een bijzonder stukje Nederland.
Meer dan 20 jaar geleden liep ik daar dagelijks rond, me nog te onbewust van het bijzondere karakter. Momenteel is het mijn favoriet plekje om -bij voorkeur op zondag- de hond lekker te laten razen.

De flat waarin ik woonde behoorde tot Calslaan Nieuw en is in slechte staat, renovatie blijkt kostbaar. Eigenlijk was het toen al niet erg veel, maar wel afdoende, betaalbaar en heel erg gezellig; de bewoners bleken daarvoor doorslaggevender dan het gebouw.
Volgens plannen worden de flats in 2009 gesloopt, en om toch voldoende te kunnen huisvesten is en wordt er weer volop huisvesting gebouwd. Uit de pen van Arons en Gelauff verschenen inmiddels al 239 nieuwe studenteneenheden in twee gebouwen, waarvan de ene aan het Campagneplein, zo blijkt de voormalige parkeerplaats tussen het sportcentrum en de Bastille te heten. Opvallend zijn de rode glasgevelelementen, de potentieel gezellige binnenplaats op de eerste etage boven de winkels (aan de achterkant) en de eigenaardige zijgevel. Die zijgevel blijkt een belangrijke klimwand te worden. Opvallend ook de afwezigheid van muurtje: in alle eenheden lopen de ramen over de hele buitenwand van de vloer tot aan het plafond. Van binnenuit fraai, van buitenaf best gek. Dit principe is overigens ook in het andere woonblok toegepast (waarover later mogelijk meer).

dsc_0767.jpg
image-693

Rechts van dit nieuwe gebouw, wat aan het oog ontrokken door de omheining van het voetbalveld, staat nog immer Pieter Blom’s Bastille (1969), al is daar de authenticiteit inmiddels wel uit verwijderd: waar er oorspronkelijk -naar verluid- sprake was van 23 verschillende niveau’s zijn er nu na renovatie (2005, Robert Winkel) nog slechts een stuk of 3 over (maar: omkeerbaar volgens Winkel). Van de allure van dit gebouw is met zijn nieuwe buurman niet veel meer over, maar van structurele teloorgang van de campus is volgens mij ook geenszins sprake.