Baard

Baard

Lee Sklar
image-706

Het is een misverstand dat muzikanten een grote geldingsdrang hebben. Althans, dat moet je concluderen: de echte muzikant cijfert zich weg ten gunste van het geheel. En als-ie niet hoefde te eten maakte hij nog geen platen ook.

Dat Peter Erskine zich thuis voelt in Weather Report, Vinnie Colaiuta in Karizma en Antonio Sanchez in de Pat Metheny Group, dat snap ik. Maar ik heb nooit goed begrepen wat gasten als Michael Landau bezielt om dag na dag met James Taylor op het podium te staan, maar kennelijk is dat het helemaal. Stuk voor stuk muzikanten in their own right staan jarenlang gelukzalig in de schaduw van een charismatische trekpleister. Bill Payne, Don Grolnick, Jimmy Johnson en zo zijn er nog veel meer.

Lee Sklar (60 jaar) is winnaar van de 2007 Bass Player Lifetime Achievement Award. Terecht. Zonder dat iemand hem volgens mij ooit op iets plat virtuoos heeft kunnen betrappen, weten kenners dat het hier toch niet om een mannetje uit een tweederangs bruiloftsorkestje gaat. Jarenlang op het podium met James, Jackson en Phil, en als je toevallig beelden ziet, zie je nog veel meer dan je al hoorde, verhip! Voorbeeld: Running on Empty klinkt qua bas weinig verheffend, totdat je Lee erbij ziet.

Lee tourt nu met Toto. Daar kan hij zijn ei best kwijt, al kost hem veel minder moeite dan de Porcaro die hij vervangt. Inmiddels kan ik me wel voorstellen hoe leuk het is om elke dag bij James Taylor te spelen: lekker samen musiceren tot in de finesses, genieten van je collega’s en je eigen bijdrage. Wow!