Keerzijde

Internet maakt de wereld kleiner, plaats speelt steeds minder een rol en tijd bestaat bijna niet meer. Dat is althans een gangbare opvatting.

Ik stel wat anders vast. Internet (lees ook: globalisering) vlakt en stompt af. Echt? Wat voorbeelden uit mijn perspectief.

Zowat elk “commercieel” initiatief (..) start nu met een tochtje op internet: hoe werkt dat, wat bestaat er al van en is er behoefte aan? Vrijwel altijd vind je dan iets dat er al is, waar velen al iets van vinden en dat al veel verder lijkt te zijn. Dat je daarmee moedeloos maakt en daarmee het initiatief smoort. Vanuit de misvatting: als ik het op internet kan vinden is het overal al.
Dat het op internet te vinden is, is één ding, maar dat zegt nog niet dat daarmee de behoefte in jouw omgeving, straat, dorp of land daarmee gedekt is. Al is de kans groot dat jouw initiatief ook wordt getoetst tegen datzelfde internet en met dezelfde misvatting wordt veroordeeld.

Weet je nog hoe verbaasd we waren toen we met altavista (Google avant-la-lettre) iets konden vinden zonder de naam (url) van de instantie of de website te kennen? Alles dat -met andere doelen dan gevonden te worden door zoekmachines- gepubliceerd was kon worden gevonden en worden gebruikt. Inmiddels lijkt me een heel groot deel van de webcontent juist -op zijn minst deels- geplaatst om gevonden te kunnen worden, en daarmee advertentiegeld te verdienen. Dat dit effect heeft op de nauwkeurigheid en objectiviteit, zoals dat in alle advertentiemedia gebeurt, valt niet te ontkennen. De hijgerigheid van alle media die continu nieuwe content willen hebben -kan nie bomme wat als men het maar wil- vervlakt onze belevingswereld. En daar heb ik last van. Of Zomergasten nu het antwoord is op Gordon en Jolink betwijfel ik, maar ik het anders wil is helder. Dit land kan zoveel beter, Jan ;-).

Het lijkt me dat binnenkort de behoefte aan diepgang en lokalisering weer opsteekt. De goede buur waar je uiteindelijk toch meer aan hebt dan die fictieve vriend. Hoewel: het zal wel bij ijdele hoop blijven.