2000 jaar later (1)

2000 jaar later (1)

Palmpasen. De vijftigjarige katholieke St. Vincentschool uit Apeldoorn (gefeliciteerd!) legt desgegoogeld uit:

Het is de dag die ons herinnert aan de intocht van Jezus in Jeruzalem. Veel mensen waren in de stad om het Joodse Pascha te vieren. Ze hadden gehoord over de vele wonderen die Jezus had verricht en kwamen hem nu jubelend tegemoet om hem als de langverwachte Koning binnen te halen. Ze legden hun mantels op de grond en sneden palmtakken van de bomen.

De palmpaasstok wordt gemaakt van houten stokken ofwel dood hout: een symbool van de vergane winter en de vorm is als het kruis van Jezus. Bovenop prijkt de broodhaan. De haan kondigt iedere nieuwe dag aan, hij kondigt de nieuwe lente aan. Hij staat bovenop veel kerktorens. Het is een broodhaan gemaakt van gerezen deeg. De haan is een teken van waakzaamheid. Noten en vruchten met een pit symboliseren de vruchtbaarheid en de kringloop van het jaar. Eieren en kuikentjes zijn symbool voor nieuw leven. Buxustakjes doen ons denken aan de palmtakken bij de intocht van Jezus. De kleuren die gebruikt worden voor het versieren van de stok zijn de lentekleuren en het paars staat voor de kleur die gebruikt wordt tijdens de lijdenstijd. Het snoep geeft aan dat Palmpasen ook een feest is, het einde van de vastentijd en het begin van de lente.

Hij staat bovenop veel kerktorens