De strijd is in volle gang, en de winnaar nog lang niet aan te wijzen: wat is nu het ideale apparaat voor draadloos onderweg, en waarom? Een tussenstandje:

  • De PDA/PocketPC met Windows Mobile: internet mogelijk via WiFi (thuis/hotspots), eigen mobiel abonnement of aparte mobiele telefoon (GPRS) via Bluetooth. Kan geluidsopnames en soms foto’s maken. Soms ook nog mee te bellen. Omdat-ie zo dicht bij Microsoft zit, zijn handige speciale programma’s denkbaar, programma’s die van belang zijn buiten, zoals TomTom of Checkmate. Invoer via een stylus, een pennetje, op het touchscreen, dus altijd 2 handen nodig.
  • De mobiele telefoon: internet mogelijk via GPRS, heeft allerlei handige programmaatjes, synchroniseert -in principe- ook prima qua adressen, afspraken en zo. Het schermpje is eigenlijk te klein voor een zinnige toepassing, en teksten invoeren met (één vinger) de cijfertoetsen blijft onlogisch, al helpt een woordenboek enorm. Doet het lekker met een Bluetooth carkit. De smartphone varianten doen ook Windows Mobile, en kennen die voordelen (TomTom) dus ook. Wordt extra lollig indien zelf voorzien van GPS (satelietnavigatie).
  • De blackberry: internet via GPRS, kan ook als telefoon gebruikt worden. Synchroniseert permanent online via een centrale server. Meest in oog springend is het tastbare toetsenbordje, maar dat blijkt niets beter dan het virtuele toetsenbord van de PocketPC. Het meeste doe je met het wielletje aan de rechterkant, waarmee je met je rechterduim (één vinger dus) rolt en klikt. Best erg handig, maar je krijgt er wel een zere duim van. Is qua profilering vergelijkbaar met de Palm, die het volgens mij niet gered heeft.
  • De laptop (niet afgebeeld): internet via WiFi (thuis/hotspots) of UMTS/GPRS abonnement. Voor serieus werken on the road is dat natuurlijk ideaal, maar je stopt em niet in je achterzak. Kan bedient worden op de gebruikelijk wijze met 10 vingers.

Ik vermoed dat een A5 tablet-achtige laptop het uiteindelijk zal gaan worden als we het hebben over PDA’s waarmee gewerkt moet worden. Men gaat daarbij voorbij aan het feit dat veel mensen niet meer fatsoenlijk kunnen schrijven en alleen nog maar typen.
En voor het standaardwerk voldoet dan de uitgebreide telefoon, waaronder de backberry eigenlijk ook valt.

Zoiets. Duidelijk is wel dat het ontwikkelen van programmatuur voor andere omgevingen dan webservers als dubieuze investering mag worden aangemerkt: internet bereik je overal vandaan.