Kloof

Posted on

1. De radicalisering van moslimjongeren wordt onderschat luidde de stelling in stand.nl gisteren. Gisteravond was 80% van de luisteraars was het eens met die stelling. “Men denkt dus dat de politiek het niet voldoende serieus neemt”, luidde de conclusie van presentator Fröhlich. Bas Eenhoorn (VVD) antwoord direct: “Ik begrijp dat ze dat voelen en denken, maar het grote probleem zit em niet in de kleine groep die radicaliseert.(..) Geradicaliseerde jeugd of anderen mag wel een probleem zijn voor de mensen, maar het grote probleem zit em in de grote massa van allochtonen die niet integreren.”

2. Balkenende maakt zich (in Pauw en Witteman) boos over “dat jongeren uit allochtone kring, van Turkse of Marokaanse komaf of anderen, dat die niet worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek; dat ze geen stageplek krijgen. Daar kan ik me geweldig boos over maken”. Ali B (“Nee, je krijgt er niks voor Jan Peter!”) is wat genuanceerder en vindt het moeilijk om over grote groepen te praten. Hij kent jongeren die te weinig inzet tonen en ook jongeren die wel inzet tonen maar de kans niet krijgen. De politiek helpt volgens hem erg mee aan het radicale beeld van de moslims, die er moe van worden telkens uit te leggen dat ze niet radikaal zijn.
(Briljante combinatie van gasten, overigens: Balkenende, B en Van Dis!)
Alle claims ten spijt: de vernieuwing die dreigde met Fortuyn is weer veilig weggespoeld. De politiek weet het beter dan het volk.

Wie doet weer eens een poging?