Dierendag

Dierendag

Het leek wel dierendag vandaag. Een vrolijk gesnater verraadde bedrijvigheid op het dak, en inderdaad: negen eendekuikentjes deden hun best om hun rondwaggelende moeder na te volgen, en het zag er heel gezellig uit. Toen alle feiten en mogelijkheden op een rijtje waren gezet, moest worden geconcludeerd dat moeder de afgelopen weken ongemerkt op het dak op haar eieren aan het broeden moet zijn geweest. Strikt genomen had ze zich niet druk hoeven te maken voor afkoeling, overigens.
Met de komende hete dagen in het verschiet leek het een goede zet om met de experts van de dierenambulance te overleggen hoe dit op een verantwoorde wijze moet worden aangepakt. Men vertelde ons dat het enige weken duurt voordat deze jongen kunnen vliegen, dus zouden ze zich ook nog wel enige weken op het dak moeten zien te redden. Die plas water van een perongelukke bui van gisteren is morgen wel verdwenen, een meer dan rode alg is er dan niet meer te eten. Een ingreep werd noodzakelijk geacht, en met het vangen van Moeder de Eend zou alles goedkomen. Enfin, om een lang verhaal kort te houden: de moeder ontsnapte uit het net van de dierenambulancemedewerker en vloog weg, de kuikens werden meegenomen en de hele buurt was uiteindelijk druk met het verleiden van Moeder, om de bruut verbroken relatie een tweede kans te kunnen gunnen. Tevergeefs. Moeder liep kwakend op het dak te zoeken, en de kuikens –nu in de rol van lokaas- kwamen retour. Moeder zou dan vast wel naar beneden komen.

In een ultieme poging om het té goed te doen ontsnapten de kuikens vanavond uiteindelijk weer op het dak, zodat de situatie weer precies is, zoals die vanmorgen begon. Ben benieuwd wat er morgen gaat gebeuren. In elk geval ook even de gemeente bellen om de ontluikende wespen die in steeds grote getale uit de fundering van ons huis lijken op te stijgen te verdelgen. En de mieren? Die verdwijnen vanzelf vast wel weer.