(Praten over) voetbal

(Praten over) voetbal

Er was in de afgelopen dagen genoeg voetbal te zien. De verzadiging begint inmiddels toe te slaan, maar met name het voetbal van de behendige Afrikaanse sportmannen vind ik leuk om naar te kijken. Met oneindige inzet van de eerste minuut tot en met het einde vliegen de mannen over het veld. Boordevol energie. Argentinie vs. Ivoorkust vond ik tot dusverre het aardigst (maar ik kreeg Argentinie vs Servie vanmiddag niet helemaal mee).

Let’s face it: echte inzet kun je niet faken, die moet vanuit je blote voeten komen. Je kunt je best doen en gemotiveerd zijn zoals Oranje en vele anderen, maar de genuine will is gebaseerd op nederigheid en eergevoel.

te lang doorgaan

Waar ik mijn buik inmiddels vol van heb is dat geleuter van Barend & Van Dorp (ze waren toch gestopt?) die in al hun zelfingenomen uitlatingen laten lijken dat Nederland eigenlijk wel superieur is maar het niet altijd kan laten zien, meestal de schuld van een niet meewerkende tegenstander. Weer een mooi voorbeeld van het algemene verschijnsel dat op een gegeven moment de expertise en inzichten van toen niet meer van kracht zijn in de realiteit van nu. Niet elke waarheid heeft het eeuwig leven.

Wie het wèl snapt is halfgod Hiddink. Die is slim, en weet dat een redelijk voetballende groep spelers sluwer moet zijn dan de tegenstander om te winnen. Kwaliteitsverschil maakt dan niet zo veel uit. Weten dat je tegenstander zus speelt, zodat jij zo moet gaan spelen, en dan die kennis dat de tegenstander denkt dat jij zo zal spelen gebruiken om de daardoor ontstane gaten te gebruiken. En echte inzet. Ik acht Australië kansrijker tegen Brazilië dan Nederland tegen Argentinië. Hoewel, van Basten…