Vakmanschap is meesterschap

Vakmanschap is meesterschap

Ik herinner me mijn eerste Grolsch nog goed. Om één of andere reden logeerde ik een paar dagen bij mijn zus(!), en er was toevallig ook een verjaardag of zoiets. Ik zal rond de 15 jaar zijn geweest, en er werd die avond geschonken uit Grolsch beugels, in tegenstelling tot de dagelijkse routine die in Brouwersbier voorzag. Ik had hoegenaamd nog geen bierervaring, en dan zijn die beugels best groot.
De geur van van het bier, die ontsnapt direct na het openploppen van zo’n beugel (inmiddels behendig met één hand) herken ik sindsdien uit duizenden, het is een prima geur. Een klein beetje trots was ik toen onze gids tijdens één van mijn excursies door de brouwerij vertelde dat onze Technische Hogeschool de landelijke nummer twee was qua afzet van Grolsch. Defensie was ongenaakbaar eerste. Ik kan aanvullen dat biercommissaris op een studentenflat inderdaad geen lui baantje is.

De laatste jaren merk ik dat de Grolsch me minder smaakt. Ik weet dat aan ontwenning, zoveel bier drinken we immers niet meer, maar toen ik laatst van iemand die de excursie in de inmiddels modernste brouwerij ter wereld had gevolgd hoorde dat het procedé in de nieuwe brouwerij is gewijzigd, en dat het pasteuriseren dat het bier juist zijn kenmerkende geur gaf is vervangen door de techniek zoals andere brouwers die ook toepassen, begreep ik het: we worden stiekem genept. Natuurlijk genept.
Sinds die tijd hebben we -schoorvoetend- kratjes van het aan de oostgrens populair geworden Warsteiner in huis, in plaats van de beugels. En ik zie dat ook anderen in wat Grolsch zelf zijn thuismarkt noemt een vergelijkbare overstap maken, terwijl het leek alsof ze daar een 100% merkvaste markt in handen hadden. Ik betrap me erop dat waar ik voorheen alleen Heineken cafés meed, dat nu ook met Grolsch cafés doe.
Ik voel steeds de drang om de brouwer op zijn fout te wijzen: Fout bezig Grolsch, wat mij betreft. Hoewel de Weizen en de herfstbok er wel weer wezen mogen.
Ach, ze zullen het wel merken aan de omzet, en dan begrijpen ze nu ook het waarom.

One Reply to “Vakmanschap is meesterschap”