Eerst zien, dan geloven

Eerst zien, dan geloven

Als softwarebouwers hanteren wij twee vuistregels. Eentje daarvan is Eerst zien, dan geloven. Een ervaren ontwikkelaar zal nooit, maar dan ook nóóit geloven dat een aanpassing werkt of helemaal goed is voordat-ie daadwerkelijk heeft geconstateerd dat het zo is. Hij is wijs geworden door de vele keren dat hij alleen maar een regeltje of een puntkommaatje toevoegde aan een programmaregel, daarbij dacht ‘dat kàn niet fout gaan’, en vervolgens een paar weken later door een gebruiker van het programma wordt gewezen op een hele nare onvoorziene bijwerking, met ernstige gevolgen voor de gegevens, het arbeidsproces, de winstmarge en dus het voortbestaan van de organisatie.
Zo kun je ook andere dingen in het leven niet vaak genoeg controleren. Dachten we allemaal dat we de namen van het fenomenale bosje Westamerikaanse studiomuzikanten wel kenden, blijkt het toch weer anders te zijn, want dat ze er bij de BBC geen verstand van hebben, lijkt me uitgesloten.

2 Replies to “Eerst zien, dan geloven”

  1. de laatste zin moet zijn: LEEK uitgesloten

    en: in performence?

  2. Inderdaad. Het lijkt hier wel alsof de BBC de montage en aftiteling destijds (1983) met een handgeschreven notitie aan een -extreem goedkope- montageclub in India heeft uitbesteed. Die vervolgens een te oude montagekit heeft gebruikt. Triest.