Ameland

Posted on

Ameland is wel lekker relaxed, en heeft voor de toeristen -naast zijn natuur- twee dingen: stoere redders van schipbreukelingen en de vuurtoren. We kwamen er al vaker, maar nog nooit waren we in staat om het unieke reddingsboot-te-water-brengen-met-paarden daadwerkelijk mee te maken. Slechts sporadisch wordt de Abraham Fock met een tiental paarden vanuit de stalling over de straten, de duinen en het strand de zee in gebracht, waarna de immens dappere vrijwilligers met deze reddingssloep mensenlevens van in nood verkerende schepen gaat redden.
Hoewel de museumfilm deze scene als bij mooi weer presenteert, vergaan in werkelijkheid schepen natuurlijk bij aanzienlijk onaangenamer weer. Windkracht 3 en +1 graden zijn daarbij niet extreem. De combinatie met de grote hoeveelheden gevallen sneeuw leken mij tot een interessante fotoserie te gaan leiden, dus heb ik er speciaal vele megabytes voor vrijgehouden.
Verbijsterd waren we dan ook toen we ’s avonds tevoren via de Amelandse media (de omroepwagen) vernamen dat de happening niet doorging!
Ik stel voor dat overheid die vuurtoren, die ook al geen onderdeel meer is van onze kustbewaking, dan ook maar direct in beslag neemt. Nep-redders!