Verheffend

Posted on

Waarover ik me anders ook erg kan opwinden is de kruistocht van valse heffingen. Als het allemaal doorgaat wordt binnenkort een kopieerheffing geheven op MP3-spelers, hoe meer capaciteit hoe meer toeslag. Welke ongelooflijke sufkop zit daar namens ons aan de onderhandelingstafel zeg! Idioot en absurd.
We betalen al jaren kopieerheffingen, van onze lege cassettebandjes en lege videobanden tot lege CDRW en lege DVDRW’s (reden: “Ook de acteurs en de filmproducent zien liever dat u in de bioscoop komt kijken, dan dat u hun werk op video of DVD vastlegt“, wat op zich wel mag). En stel nou dat je je daar bij neerlegt, dan moet er toch naar hartelust legaal illegaal gekopieerd kunnen worden? Dat dan dus weer niet.
En toeslag op papier? Daar zou je een behoorlijk auteursrechtelijk beschermd schilderij op kunnen maken of op af kunnen drukken. De toeslag op de (zakelijke) kopieermachine is er ook al, eveneens ter dekking van de auteursrechtelijke zaken de je wel zult kopiĆ«ren, maar pennen, kwasten en papier dus -volgens mij- nog niet. Beeldschermen? Fototoestellen? USB-sticks? Ik gebruik CD’s voor het archiveren van mijn eigen foto’s, ik krijg daarvoor geen cent terug.
En dan de SENA heffing: betalen voor het laten luisteren van klanten naar muziek. Ik kan als klant altijd en overal, thuis en in de auto gratis naar de radio luisteren, betaalde daar vroeger zelfs een omroepbrijdrage voor. Maar als in een winkel diezelfde radio aanstaat, betaalt de winkelier daar voor. Per per m2 of aantal voltijds winkelmedewerkers uiteraard. Enfin: er deugt helemaal niets aan dergelijke regelingen, het riekt enorm naar compensatielobby, maar kan niemand er nou eens voor zorgen dat dat ophoudt?