Webstats4Who?

Posted on

Geïrriteerd door het onbehaaglijke gevoel dat ik steeds vaker -alleen de eerste keer per dag?- een ongewenste popup op mijn eigen website, met mijn eigen webserver op mijn eigen browser van ilead.itrack.it krijg, ging ik op zoek. Geen enkele antispyware site komt met zoden aan de dijk, maar verrassend genoeg kwam ik terecht op www.wereldkeuken.be, waarop de volgende verklaring:
Toevallig viel mijn oog op de Nedstat-teller, ex-Nedstat want ze zijn enkele weken geleden overgenomen door het advertentiebedrijf Ad Pepper en de naam is veranderd naar Webstats4U. Toevallig net toen die misere met die popups begon en mijn vermoeden werd al gauw bevestigd: lees dit artikel op Webwereld er maar op na. Niet alleen de naam is veranderd, ook de algemene voorwaarden. In het Nederlands klinkt het allemaal nog vrij onschuldig maar de Engelse versie is dat veel minder:
“With the installation of Webstats4U on the site it is accepted that WMS has the right to place advertisements on the site in any format or through any channel, including but not limited to e-mail, layer ads, pops, banners and other usual formats without any forewarning and it is furthermore accepted that WMS takes no responsibility for the advertising content and that WMS shall not be liable for any losses incurred regarding this advertising.”
Ik veroordeel mijnheer Ad Pepper dan ook tot de onmiddellijke handafhakking, nee niet van 1 hand maar van beide handen. Deze aggresieve reclame-maffioso verdient véél erger, ik ben nog mild. Mijn tellertje heb ik er dan ook onmiddellijk afgezwierd, het had eigenlijk ook niet veel nut want mijn webhost geeft me ook statistieken en veel gedetailleerder. Wie zo’n tellertje op zijn site heeft staan en zich stoort aan popus en ongevraagde reclame, kan het er dan ook maar best onmiddellijk afzwieren.
Intuïtief weet ik onmiddellijk dat hij ontzettend gelijk heeft, en dat het ooit zo sympathieke, pionierende en visionaire Nedstat voor het grotere, Duitse geld gevallen is. In dat sympathieke zit ‘em de kneep: ik had niet verwacht dat met de overgang naar webstats4u het sympathieke voor het keihard-zakelijke werd omgeruild. Een illusie armer.
Het wordt dus maar eens tijd dat wij consumenten laten zien dat er een heel groot verschil zit in groot bereik vs. groot effect (jullie gooien toch ook altijd de reclamefolders ongezien bij het oud-papier?), maar dat gaat het beste via het verkleinen van het bereik (een Nee/Nee stikker op je brievenbus).
Besef je dat met deze ‘teller’ van iedere bezoeker oorsprong, herkomst en surfgedrag wordt geregistreerd? Dat verklaart waarom je -bijna onopgemerkt en in toenemende mate- advertenties ziet die iets met je surfgedrag te maken hebben, alle voorzorgsmaatregelen als anti-spyware en Firefox ten spijt.

Het blijkt bij welingelichte kringen al langer bekend.
Weg met die tellers dus!

2 Replies to “Webstats4Who?”

  1. Jawel, maar dat moeten ze dus niet doen door de bezoekers van mijn -en jouw- site lastig te vallen met popups. Daar kijken ze mij -en jou- op aan, of ze relateren je wellicht met het aangeprezen produkt. That’s the point.

Comments are closed.