Goor

Posted on

“De inwoners van Goor zijn geschrokken door de kanker die door asbest wordt veroorzaakt”, meldt het NOS journaal.
Hengelo ligt vlak bij Goor, en al zeer vele jaren weet iedereen in de onze omtrek dat een aantal activiteiten van het Belgische asbestverwerkend bedrijf Eternit destijds de oorzaak is van het longvlieskanker dat -met een incubatietijd van rond de 30 jaar- in deze regio veel vaker voorkomt dan landelijk gemiddeld. Er lopen rechtszaken, er zijn al diverse bewoners overleden, en het gevecht duurt voort.
Het echte nieuws is dat nu redelijk gefundeerd is vastgesteld dat er een causaal verband ligt tussen het asbest van Eternit en de zieken. Iedereen wist dat al, maar nu mag een rechter dit ook aannemen. Relatief goed nieuws dus voor de slachtoffers, al weet ik niet hoe verwijtbaar het gratis verstrekken van asbestresten aan de buren, die daar dankbaar gebruik van maakten in de context van weleer (1945-1975) helemaal is. Wie er boter op het hoofd heeft.
Verwijtbaar zou je wel het saneringstempo kunnen vinden. Het onderwerp staat al sinds 1982 op de agenda, en als we dan nu toch ├Ęcht zeker weten hoe oorzaak en gevolg hier aan elkaar zitten, dan is een saneringsplan dat nog jaren gaat duren toch niet helemaal jofel? De materie werd al redelijk verteld in 2000, en hier in Twente kijken we dus wat onbegrijpelijk bij de manier waarop dit nieuws gebracht wordt. Geschrokken is hier helemaal niemand.