4voor12

4voor12

In 1985 zag ik Tom Waits. Ik lees daarover nu Waits’ final Dutch breakthrough came as he toured Holland in 1985. The Zwolle concert (originally planned for Enschede) is considered to be one of the best he ever did in Holland. It was released as the bootleg “Jockey Full Of Bourbon”..

Ik studeerde destijds in Enschede, en DPO, jawel de Drienerlose Pop Organisatie van Tony B. bood geregeld plaats aan artiesten die geen hele zaal vol krijgen (John Hiatt, Loudon Wrainwright III, Talk Talk, Willy DeVille). Tom Waits hoorde daarbij, maar om de een of andere reden werd het concert last minute verplaatst naar de schouwburg in Zwolle. DPO had bussen geregeld.
Aldaar waren een paar dingen memorabel. Allereerst werd het concert omgeven door overspannen brandweerlui, althans, zo herinner ik het me. Er mocht niet gerookt worden, wat een fikse tegenvaller was. In de oorspronkelijke locatie had naar hartelust gerookt mogen worden, en ik rookte toen nog. Hé, ik was student. De brandweer was meedogenloos, en ook Waits mocht op het podium geen sigaret ontsteken.
Het tweede was het geluid. Het geluid was formidabel. Zacht maar formidabel. Een popconcert was altijd hard, en dat hoorde ook zo. Zo niet hier, maar desalniettemin hoorde je alles, het was enorm transparant. En, hé, er waren nog geen CD’s he?

We hadden een zitplaats ongeveer midden in de zaal, iets voorin. Als ik nu verder zoek (en het concert gewoon kan downloaden (eMule), 20 jaar later), zie ik dat het de buitensociëteit was, en donderdagavond 7 november 1985.
In 1999 zag ik Waits weer. Door verschillende aanwezige bezoekers geschetst als het beste dat ze hadden meegemaakt. Meer dan opmerkelijk was daar het ontstaan van het begrip dat ‘totaalentertainment’ moet heten. Het was compleet: decor, teksten, humor, muziek, sfeer, zang, consistentie, a journey through time and space and fun. Was het een concert? Cabaret? Musical? Opera? Nee, het was Waits. Fun. De kaarten a ƒ75,- konden voor de deur voor bedragen tot ƒ900,- verkocht worden, deze avond was meer waard, want hij is er nog, in mijn geheugen.